Heb je voor een snorfiets ook een rijbewijs nodig?
Ja, ook daar heb je een bromfietsrijbewijs voor nodig.
Wat is een snorfiets eigenlijk?
Volgens de wet is het gewoon een bromfiets. Alleen is deze zo geconstrueerd dat deze niet harder kan rijden dat 25 kilometer per uur. En vanaf 1 januari 2023 moet je ook op een snorfiets een helm dragen.
Hoe zie ik het verschil met een brommer?
Aan het kentekenplaatje. Een gewone bromfiets heeft een geel kentekenplaatje, en een snorfiets een blauwe.
Vroeger moesten bromfietsen een geel plaatje op het voorwiel gemonteerd hebben, later vervangen door een gele sticker. Hetzelfde geld voor de snorfietsen. Die moesten vroeger een oranje plaatje op het voorwiel hebben, later mocht dat ook een sticker zijn. Maar sinds de kentekenplicht is ingevoerd zijn de gele stickers vervangen door een geel kentekenplaatje voor de brommer, en de oranje sticker is vervangen door een blauw kentekenplaatje.
Dus het verzekeringsplaatje dat elk jaar vervangen moest worden, bestaat niet meer. Elk voertuig heeft nu een eigenkentekenplaatje, met bijbehorende eigendomspapieren. Daar staan alle gegevens op betreffende het voertuig, en van de eigenaar.
Wat is dan het verschil met een gewone brommer?
Het grootste verschil is de snelheid. En dat is ook de reden dat een snorfiets geen helmplicht heeft.
Een bromfiets is zo gemaakt dat die niet harder kan dan 45 kilometer per uur. Een snorfiets zou niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur. Een bromfiets heeft wel een helmplicht, en een snorfiets niet. Maar ook op een snorfiets zou het veiliger zijn om een helm te dragen, maar verplicht is dat niet.
Een snorfiets moet zich als een gewone fiets gedragen. Moet dus ook op het verplichte fietspad of fietsstrook rijden.
Wat is dan zo’n fiets met hulpmotor?
Ook dat is een snorfiets. Dus ook een Sparta met hulpmotor of een Solex van vroeger zijn snorfietsen of bromfietsen.
Eigenlijk is alles wat zonder te trappen zelfstandig rijdt, een bromfiets of snorfiets. Dat ligt dus aan de snelheid wat dat voertuig rijden kan en mag rijden.
Wanneer heb ik geen rijbewijs nodig?
Alleen bij dié fietsen, die het zonder zelf te trappen niet doen. Dat zijn dus fietsen met (elektrische) trapondersteuning. Fietsen met een accu dus.
En dat zijn dan de zogenaamde elektrische fietsen. En dat zijn dan wel fietsen die het zonder zelf te trappen niet doen. De accu maakt het trappen wel lichter. Maar zonder zelf te trappen blijft de fiets gewoon staan. Rijd de fiets wel zelf, zonder te trappen dus, dan zit je weer in de snorfietscategorie. En dan heb je wel weer een rijbewijs nodig.